Veiligheid voor iedereen
Een vertrouwenscontactpersoon biedt leden de mogelijkheid om in vertrouwen te praten over grensoverschrijdend gedrag. Bij de vertrouwenscontactpersoon kunnen leden terecht voor een vertrouwelijk gesprek. Dat kan gaan over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie. De vertrouwenscontactpersoon helpt daarnaast het bestuur om intimidatie in de club te voorkomen.
Onze vertrouwenscontactpersoon is Fiona Carpentier. Ze is jarenlang lid geweest van Onder de Wadden dus ze kent het reilen en zeilen van de club goed. Ze is geen lid meer, en kan heeft dus ook voldoende afstand van de club om onbevooroordeeld en onafhankelijk naar je te luisteren.
Elke sportvereniging, dus ook de Onder de Wadden, hoort een omgeving te bieden waar iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Toch kan het gebeuren dat jijzelf of iemand in je omgeving binnen de club te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen, zoals pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Als je in een dergelijke ongewenste situatie verkeert of weet van misstanden en je wilt daar iets aan doen of er met iemand over praten, dan kan je dat natuurlijk melden bij iemand van het bestuur. Mocht je het gevoel hebben daar niet terecht te kunnen, of het probleem betreft juist een bestuurslid? Dan kun je altijd contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon. Zij biedt een luisterend oor, advies en ondersteuning en zoekt samen met jou naar de juiste vervolgstappen. Ze helpt bij het indienen van een klacht of het doen van een melding naar de passende instanties als dat nodig mocht zijn.
Contact met de vertrouwenspersoon is altijd vertrouwelijk! Ze onderneemt alleen actie met nadrukkelijke instemming van de betrokkene. Meldingen worden wel anoniem besproken met het bestuur tenzij de betrokkene dat niet wil. Alleen bij zeer ernstige gevallen is er bijvoorbeeld een aangifteplicht bij de politie
Je kunt Fiona bereiken via 06-10113495 of fionacarpentier24gmail.com.
Naast onze eigen vertrouwenscontactpersoon heeft het NOC-NSF ook een adres waar je terecht kunt. Het Centrum Veilige Sport Nederland kun je bereiken op 0900-2025590. Het e-mailadres is info@cvsn.nl of je kan ook chatten via https://centrumveiligesport.nl/contact
Je kunt Fiona bereiken via 06-10113495 of fionacarpentier24gmail.com.
Naast onze eigen vertrouwenscontactpersoon heeft het NOC-NSF ook een adres waar je terecht kunt. Het Centrum Veilige Sport Nederland kun je bereiken op 0900-2025590. Het e-mailadres is info@cvsn.nl of je kan ook chatten via https://centrumveiligesport.nl/contact
Fiona Carpentier
Door Jettie Andringa
In één van de bestuursvergaderingen na de zomer heeft het bestuur besloten om Fiona Carpentier te benoemen tot vertrouwenspersoon. Zij is al lang lid van onze club. Ik stap in de auto naar Franeker om een babbeltje met haar te maken.
Fiona, waarom een vertrouwenspersoon, we bestaan immers al 40 jaar?
Het is een actuele maatschappelijke tendens. Sportverenigingen worden min of meer geacht dit te hebben geregeld. Als je een beetje in het onderwerp duikt, dan ontdek je dat er landelijk van alles is opgetuigd door o.a. het landelijke Centrum voor Veilige Sport maar ook door de kanobond TKBN, waar onze club lid van is. De kunst is om goed te bedenken wat past bij en wat nodig is voor onze club. Want we zijn natuurlijk geen Ajax.
Voor de wat nieuwere leden: wie is Fiona Carpentier?
Haha, ja, goeie vraag. Ik ben al lang lid van de club, maar heb de laatste jaren niet meer in de kano gezeten vanwege een hardnekkige schouderblessure. Inmiddels heb ik besloten om lid af te worden, ik roei inmiddels bij Wetterwille in Leeuwarden. Ik ken de club dus wel goed, maar sta er (inmiddels) wat verder van af. Dat is trouwens tegelijk ook wel een item, want als vertrouwenspersoon moet ik natuurlijk wel signalen opvangen en mensen moeten mij weten te vinden.
Wat doet een vertrouwenspersoon en hoe zie jij je rol bij onze club?
De vertrouwenspersoon is het eerste aanspreekpunt bij vragen of signalen van grensoverschrijdend gedrag. Dat klinkt groot en zwaar, maar in het klein en dichtbij: leden moeten zich (sociaal) veilig voelen bij de club, zich gehoord en serieus genomen voelen. Het gaat niet om waterveiligheid (zoals wel of niet een zwemvest dragen). Belangrijk is een onafhankelijke positie ten opzichte van zowel bestuur als de leden. Maar ook eigenschappen als integer, neutraal, goed kunnen luisteren en niet oordelen. De vertrouwenspersoon hoort een verhaal aan, vraagt door en helpt iemand om waar nodig verdere stappen te zetten. Het is dus niet zo dat je een probleem kunt droppen bij de vertrouwenspersoon en dat die het dan voor je oplost.
Hoe nu verder en wil je in een volgend Baken wat meer hierover vertellen?
Het is een nieuw fenomeen binnen onze club, we moeten het nog uitwerken. Bijvoorbeeld op welke manier iemand contact met me kan zoeken. Of er een speciaal email adres komt. Ik vind het een eer dat ik hiervoor gevraagd ben en heb er zin in om er handen en voeten aan te geven!
En jazeker, een inhoudelijk stukje in het volgende Baken is een goed idee, of een keer op een avond in de Meerton iets vertellen. Ik heb al een gesprek met het bestuur gehad, maar ben ook wel benieuwd wat de behoefte van de leden is. Wordt vervolgd!