,,Mar dy fiskmigraasjerivier komt der”, verklaart gedeputeerde Matthijs de Vries.
De Vismigratierivier was in eerste instantie begroot op 60 tot 67 miljoen euro. Diverse overheden, het Waddenfonds en de Nationale Postcodeloterij zijn de belangrijkste financiers. De provincie Fryslân draagt circa 6 miljoen euro bij en is bovendien opdrachtgever en projectleider. Ook nadien blijft de provincie verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. De omvangrijke kostenoverschrijding is vooral te wijten aan de post zand. Die valt veel duurder uitvalt dan verwacht. Een ander gevolg is dat het kunstwerk later opgeleverd wordt: niet eind dit jaar maar eind 2026.
Verzilting maakt zandwinning onmogelijk.
Het was de bedoeling om voor de Vismigratierivier het zand te gebruiken dat vrijkomt bij de verdieping van de vaargeulen in het IJsselmeer. Die zandwinning ligt echter stil vanwege de extra verzilting die hiermee gepaard gaat. Het zou leiden tot een extra instroom van zout Waddenwater naar het IJsselmeer.
De provincie moet nu op zoek naar zand van elders tegen veel hogere kosten. Volgens De Vries hebben meerdere partijen al contact gezocht. Vanwege de circulaire ambities van Fryslân heeft zand uit de omgeving de voorkeur.
Soberder variant.
De Vismigratierivier-partners hebben afgesproken om de extra benodigde 13 miljoen euro bijeen te zamelen. Mocht dit niet lukken, dan wordt gekozen voor een soberder variant. ,,Dan kinne wy de fiskmigraasjerivier letter altyd noch ôfmeitsje.”