Website sponsoren:


Kano centrum Arjan BloemKano Centrum
Arjan Bloem

Specialsit in Uurwerken Arnold van der Duim
Specialist in Uurwerken

Laatste Reacties

Marifoonverkeer zonder Atis beboet

Agentschap Telecom zet hard in op Atis

Het Agentschap Telecom mag ook zonder aan boord te komen een boete uitschrijven voor het niet meezenden van de Atis gegevens tijdens een marifoongesprek. Een constatering op afstand is genoeg. Dat blijkt uit een uitspraak in hoger beroep door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.

Het agentschap Telecom gaat meer controleren én bekeuren op de ATIS verplichting van marifoons. In de praktijk blijkt dat zo’n 30 % van de marifoongebruikers niet voldoet aan de Atis plicht. Maar lang niet iedere schipper is zich bewust of zijn marifoon wel of niet Atis uitzend.

Atis staat voor Automatic Transmitter Identification System, waarmee iedere marifoon in Nederland uitgerust moet zijn. Het Agentschap Telecom vindt handhaving van belang voor de veiligheid op het water: zonder Atis zijn schepen in nood niet identificeerbaar. Voor een bekeuring hoeft het agentschap slechts een ontbreken vast te stellen om een bekeuring van € 250,- uit te schrijven. Een waarschuwing is niet nodig, zo blijkt uit een rechtszaak welke in de Schuttevaer uitgebreid wordt beschreven.

Het is echter voor de schipper niet altijd duidelijk of zijn marifoon al dan niet Atis uitzendt. Een collega hoeft het tsjilp-geluid niet te horen, want veel marifoons hebben een zogenaamde Atis-killer ingebouwd waardoor dit Atis signaal niet wordt waargenomen. Voor het Agentschap gaat het er alleen maar om dat het signaal uitgezonden wordt, zonet dan volgt een bekeuring. De schipper moet gewoon zijn of haar zaken voor elkaar hebben. Dat één derde van de marifoons in Nederland niet voldoende zou werken is een bijzonder gegeven.

(Bron Zeepost)

Webmaster Vrijdag 22 November 2019 - 07:31 am | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.