Kunststof voor houten prikken

De houten ‘prikken’ waarmee kleine geulen in de Waddenzee altijd werden gemarkeerd voor de recreatievaart hebben afgedaan. Voortaan zijn bijvoorbeeld het Fransche gaatje, de Vlakte van Kerken en de aanloop naar de haven van Schier Noordpolderzijl afgebakend met een betonning van kunststof.

boei

Hoewel het misschien niet zo lijkt, is die toch echt duurzamer en goedkoper, bezweert Rijkswaterstaat, dat de wisseloperatie vorige week afrondde. De kunststofbetonning heeft een langere levensduur en blijft beter op zijn plek liggen. Dat scheelt aanmerkelijk in de vaaruren voor onderhoud. ,,De Waddenzee jast er op één plek soms wel drie of vier prikken per kalenderjaar doorheen’’, zegt nautisch adviseur Johan Penninga. Ook de veiligheid is erbij gebaat. ,,We zien toch vastgelopen scheepjes op wadplaten als er na een zomerstorm prikken zijn verdwenen.’’

Bron Leeuwarder courant (Gehoord & Gezien)