KNRM

Een gezamenlijke actie van de reddingsboot Jeanine Parqui van het station Hoek van Holland en de SAR helicopter van de Kustwacht. (Foto KNRM)

Schepen en strandvoertuigen van de KNRM zijn afgelopen jaar 2633 keer gealarmeerd om zeevarenden, watersporters maar ook wandelaars en mountainbikers assistentie te verlenen dan wel te redden. Dat is meer dan ooit in de 196 jaar van het bestaan.

In de afgelopen jaren bleef het aantal inzetten ruim beneden de 2500. Volgens de KNRM is het grote aantal hulpverleningsacties mede het gevolg van de coronacrisis. Er gingen meer mensen het water op als alternatief voor een buitenlandse (zeil)vakantie maar vanwege het verbod op grote groepen verdeelde die mensen zich over meer schepen. Ook de onervarenheid speelde een rol. Veel mensen kochten of huurden voor het eerst een schip.

Veel van de hulpacties van de KNRM werden uitgevoerd op redelijk beschutte wateren zoals Randmeren, Marker- en IJsselmeer en de wateren binnen de Deltawerken. Opvallend, maar verklaarbaar door het stilliggen van de chartervloot, was het gedaalde aantal alarmeringen op de Waddenzee.