mak

Het IJsselmeer is weer een eiland rijker. Sinds een paar weken is het boven water gekomen. Het wordt aangelegd voor en door het windpark Fryslân dat in de zomer van volgend jaar 89 windmolens in bedrijf wil hebben. Het eiland wordt nu ingericht als werkeiland, maar moet uiteindelijk een plus opleveren voor de natuur en dan vooral de vogels. Begin augustus moet het klaar zijn, waarna er nog wat werk wordt gedaan aan ondieptes bij het eiland.

“Het is bedoeld als werkeiland. Dus in de bouwfase van het Windpark Fryslân wordt het gebruikt om werk te doen en om achter te schuilen. En als het park gebouwd wordt en de molens staan, wordt het omgebouwd tot natuureiland”, zegt directeur Anne de Groot van Windpark Fryslân. Het eiland wordt nog met stenen verstevigd.

Momenteel wordt op Breezanddijk het station gebouwd waar stroom van de windmolens omgezet. In maart moet de eerste windmolen er staan en die begint gelijk te leveren. De planning om alles komende zomer af te hebben, is nog altijd goed haalbaar, zo denkt De Groot.

Er zijn veel protesten geweest tegen de windmolens en het zijn er ook veel; ze moeten voor 500.000 huishoudens stroom op kunnen leveren. De Groot: “De ashoogte wordt 115 meter en de tipmeter 180 meter. Ja, ze zijn heel zichtbaar. Dat zullen mensen zeker zien en dat zal zeker opvallen.”

Het natuureiland mag dan wel wat winst opleveren voor de natuur en het ligt op ruime afstand van het park, maar voor vogels is het geen goed nieuws. De in Nederland gebruikte norm van één procent extra sterfte per jaar kan het aantal vogels in tien jaar tijd, afhankelijk van de soort, al met twee tot 24 procent reduceren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat afgelopen jaar werd gepubliceerd.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: screenshot uit video van Omroep Friesland