konin

Het bekende eiland Langehoekspôlle in De Fluezen bij Gaastmeer krijgt een doorvaart. Met het splitsen van het eiland kunnen er meer boten aanmeren.

Recreatieschap Marrekrite heeft toestemming gekregen van provincie Fryslân om het eiland in twee delen op te knippen. Door het graven van een vaarkanaal ontstaat straks een eiland met voorzieningen en een deel zonder voorzieningen.

Door een passage te graven wordt de druk op de zogenoemde aanvaargeul vanaf het noorden verminderd. Met meer vaarmogelijkheden hoeven de vaarroutes minder vaak gebaggerd te worden. Daarnaast wordt het eiland aantrekkelijker, denkt Marrekrite. Op het populaire eiland, ook bekend als het Knine-eilân, kunnen straks meer watersporters tegelijk vertoeven. De ligplaatsen in de doorgang liggen bovendien beschut, wat door watersporters als aantrekkelijk wordt gezien.

Zwemstrand
Een nieuwe voorziening op het eiland wordt een nog aan te leggen strand. Aan de oostkant van de Langehoekspôlle komt een zandstrand van 75 bij 30 meter. Ten zuidwesten van het strand zal een golfbreker worden aangelegd om het strand te beschutten en het zwemmen veiliger te maken.

Lees het gehele artikel op de bron: LC