Kajakzeilen is een geweldige manier van varen. Het voelt meestal alsof een sterke kerel op je achterdek zit die heel hard meepeddelt. Kajakzeilen is dus een hoop extra plezier waarbij je niet gauw moe wordt. Een andere vergelijking is het gevoel alsof je op een eeuwigdurende surf zit. Die ene golf blijft constant bij je en duwen. Je zult misschien minder peddelen net als op een surf maar je moet nog wel sturen met je peddel of roertje om op koers te blijven en soms lekker meepeddelen omdat die beweging nu eenmaal in de genen van iedere kajakker zit. Zeker bij een aan-de-windse koers. Kajakzeilen betekent niet achterover leunen en een boekje lezen. Soms kan het wel, maar meestal niet.

Ondanks de grote snelheden die je ermee kunt bereiken en alle denkbare koersen tot 30 graden aan de wind, net als een zeilboot dat kan, is een kajak met een modern zeiltje nog geen zeilboot. Het blijft een (zee)kajak!
Een ervaren zeiler die niet goed kan kajakken, begint niks met een kajak en zeker niet met een kajak onder zeil. Maar een goede kajakker die niks weet van zeilen, zal binnen een paar minuten begrijpen hoe het werkt en er vrolijk vandoor gaan. Kortom, de kajak en klassieke peddeltechniek blijven essentieel. Daarom spreken we ook wel van 'peddelzeilen'.

Als je meer wilt lezen over deze manier van kajakken, klik dan op de onderstaande link.

Kajakzeiler Blogspot.