In België geldt een verbod voor alle watersporten in de kustwateren. In Nederland geldt een verbod op bijvoorbeeld sportwedstrijden, vrijwel alle bijeenkomsten en een negatief reisadvies. Dat roept de vraag op of watersport nog wel is toegestaan? De redactie van Zeilen vroeg het na.

De perswoordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport zegt het volgende:

Je mag binnen Nederland zeilen, maar we adviseren om sociaal contact te vermijden. Men moet te allen tijde het gezond verstand blijven gebruiken. En blijf de updates vanuit de overheid goed in de gaten houden. Net zoals Minister President Mark Rutte eerder aangaf is het reisadvies verder aangescherpt. Voor alle landen geldt nu minimaal code oranje. Dat houdt in dat wordt aangeraden om alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Dit is ook van kracht voor mensen die op het punt staan om op reis te gaan met hun boot. Wij adviseren dan ook om reisplannen uit te stellen tot nader orde. De situatie kan snel veranderen, het is dus van belang om het nieuws rondom het coronavirus goed in de gaten te houden.

Los van bovenstaande is het natuurlijk wel de vraag of watersport op dit moment ook praktisch mogelijk is? Sommige verenigingshavens zijn dicht. Enkele gemeentehavens bieden beperkt toegang of zijn ook dicht. Vele bruggen en sluizen werken minimaal of via de winterbediening. En ook gezellig klussen aan de boot wordt moeilijk. Als u toch naar de boot gaat of gaat klussen houdt dan het advies goed in de gaten. Let op de hygiëne. Houdt afstand, draag zo mogelijk beschermende kleding. En zorg voor elkaar.

Speciaal bij het klussen in botenloods of in de stalling moet u bedenken dat boten binnen en in de stalling vaak dicht op elkaar staan. Informeer of de werf of haven klussen (binnen) wel toestaat en hou afstand. Zeker in deze tijd moet u extra aandacht besteden aan de persoonlijke beschermingsmiddelen zoals stofmasker, veiligheidsbril en -handschoenen. En werk veilig want de zorgverleners hebben op dit moment al genoeg aan hun hoofd.

(Bron: Vaarwijzer nieuwsbrief)