29 februari 2020
Huizen

Vandaag rond 15:15 zijn de reddingboten uit Huizen druk in de weer geweest met twee kajakkers.

De kajakkers kwamen in de problemen tussen IJburg en forteiland Pampus, waar een van de twee kajaks omsloeg. De persoon uit de omgeslagen kajak was niet meer in staat om zelfstandig in zijn eigen kajak te komen. Hierop is de tweede kajakker hem te hulp geschoten en heeft hem achterop zijn eigen kajak naar het forteiland Pampus gebracht.

Tezamen met de reddingboot Ronduit van Reddingsbrigade Naarden en een boot van de Waterhulpdienst zijn de Nikolaas Wijsenbeek en De Huizer ter plaatse gegaan. Hier hebben de bemanningsleden van de reddingboten de eerste hulp van het onderkoelde slachtoffer overgenomen van de forteilandbeheerder. Ondertussen is er door de Kustwacht een Search and Rescue helikopter vanuit Den Helder gealarmeerd welke kort na de alarmering ter plaatse is gekomen. Een verpleegkundige van de helikopter heeft ter plaatse het slachtoffer onderzocht en besloten deze voor verder onderzoek te vervoeren naar het Amsterdam UMC locatie VUmc.

Het tweede slachtoffer is met de boot van de Waterhulpdienst en een opstapper van de Ronduit naar Muiden vervoerd, alwaar zijn familie hem opwachtte.

Ondertussen hebben de Nikolaas Wijsenbeek en De Huizer een zoekslag gemaakt naar de kajaks die nog op het water dreven. Deze zijn uiteindelijk aangetroffen en geborgen.