Uittreksel uit een artikel van Wendy Killoran, gepubliceerd door Adventure Kayak Magazine.

kaart

De meeste epische kajaktochten beginnen met een peddelslag, maar deze trans-Atlantische kajakoversteek was uniek.

Dan Colodney was betrokken bij een ongeluk bij de beruchte "Oregon Inlet" in Cape Hatteras, North Carolina toen hij werd gescheiden van zijn NDK Explorer kajak in mei 2003.

Colodney's kajak dreef bijna een jaar rond overgelaten aan de grillen van oceaanstromingen. De kajakt dook drijvend op voor de kust van Frankrijk.

Een Zwitsers varend paar vond de door zeepokken bedekte kajak terug en met de luiken volkomen droog! De inhoud van het dagluik was een beschimmelde puinhoop geworden. Colodney's niet opgegeten lunch had de 5600 mijl lange reis langs de oostkust, de zuidkust van Newfoundland en vervolgens de Golfstroom over de Atlantische Oceaan naar Frankrijk doorstaan.

"Compartimenten van de kajak waren ... perfect droog!"

De reis van de "Odyssee" begon toen Colodney en een vriend zich waagden in de ruwe wateren van Oregon Inlet. De omstandigheden verslechterden snel toen Colodney een andere peddelaar in nood zag. Met het opbouwen van golven die eeen hoogte bereikten van zeven meter en een stroming van zes-tot-zeven knopen, verliet hij zijn kajak om de peddelaar te redden en ontwrichte zijn linker schouder in hierbij.

Terwijl hij en het door paniek getroffen slachtoffer vasthield op kajak van het slachtoffer, besloot Colodney dat zijn vriend zijn kajak naar de wals moest slepen en hulp moest halen om de twee drijvende kajakers te redden. Het slepen van Colodney's kajak belemmerde het varen van zijn vriend, waardoor het er vertraging op zou treden van de uiteindelijke redding, dus liet hij de kajak los.

Bijna een jaar later, hoorde Colodney van de aankomst van zijn kajak voort de kust van Frankrijk, toen een politieagent zijn portemonnee terug stuurde.

Het Zwitserse echtpaar dat zijn kajak vond, besloot om deze te houden. Het Maritieme recht van de volle zee gevonden wrakken is in principe "vinden is houders": een verlaten schip en de inhoud ervan kan worden geclaimd door die gene die het vindt.

NDK

Wat zou Colodney's NDK Explorer te zeggen hebben over zijn avontuur? Sprekend voor zijn boot, zei Colodney: "Ze zou waarschijnlijk zeggen. Ik ben dankbaar dat ik deze reis heb mogen maken, niet gehinderd door een peddelaar. De hele reis gedicteerd door de bewegingen van de oceaan.” Ze ging waar de zee haar ook zou brengen."