Northseakayak - Dimitri Vandepoele

Doel van deze test. Wat is onze overlevingstijd in koud water tijdens een noodsituatie, Dimitri wilde dit uittesten. We zien vaak andere kajakkers op het water gaan, slecht gekleed en zonder het besef dat koud water iemand binnen enkele minuten kan doden. Dimitri wilde weten wat we konden verwachten in een noodsituatie wanneer we niet in staat zijn om weer in onze vaartuigen te komen, of erger nog, wanneer we onze kajak verliezen.
  De test is gedaan na een korte kajak tocht in de beschutting van een veilige haven. De watertemperatuur is 2 °C. Er werden van te voren veiligheidsmaatregelen genomen en de kustwacht was op de hoogte van deze test. De test is gedaan na een korte kajak tocht in de beschutting van een veilige haven. De watertemperatuur is 2 °C. Er werden van te voren veiligheidsmaatregelen genomen en de kustwacht was op de hoogte van deze test. In de video zie je de fase die zijn doorlopen, van het water in gaan tot Dimitri zich in de eerste fase van onderkoeling bevond. Na dertig minuten ervoer hij ongecontroleerde rillingen, wat het signaal was om uit het water te komen. Natuurlijk zou het in koud water veel langer kunnen duren, in het geval van een echte noodsituatie. Het laat duidelijk zien dat goed voorbereid het water op gaan een must is en dat, nog belangrijker je niet het water op moet gaan als de veiligheid in het geding komt. Goede training en goede uitrusting zijn in deze een must. Met dank aan Dimitri Vandepoele