Website sponsoren:

Kano centrum Arjan BloemKano Centrum
Arjan Bloem
Specialsit in Uurwerken Arnold van der Duim
Specialist in Uurwerken

Tochtverslagen 2016

FRIESLAND GIGANT 2016.

Na de 5 weekse Donau-afvaart, leek een tocht van 1 week; wat dichter bij huis, een aardige afsluiter van de zomer. Ergens ter hoogte van Slowakije kwam deze tocht ter sprake en Ruud; mijn kanomaat van dat moment, had er wel oren naar. Onze inschrijving had weinig moeite met de afstand dus toen we terug waren uit Hongarije bleken we al op de lijst van de serieuze deelnemers te staan.

De info van de organisatie was prima verzorgd dus met een mailtje over kamperen bij de start, waren we rond en liepen we zondagavond Franeker binnen. Veel hartelijkheid en prima ontvangst maakte duidelijk dat we in een warm bed kwamen.

Dag 1 Franeker Makkum, 31.6 km. Buiten een start-buitje, vertrekken we keurig op tijd en allemaal tegelijk; ja zeker; geen vroege spurters maar gewoon in ganzenpas. Ik had daar wat tegenop gezien, maar in Friesland wordt gewoon stevig gevaren dus tijdens het peddelen in slaap vallen, was niet aan de orde. Ook de lunchpauze werd geen inspraak aktie; gewoon op tijd en bij een weiland achter het riet werden de boten 1 voor 1 – na een aanloop-op de kant gesjort. Dat de laatste niet op tijd z’n soep op had, was hooguit pech. Na Bolsward gaan recht op Makkum aan. Driekwart weet overal de weg, dus de sluis door en buitengaats op weg naar het juiste gaatje voor het kampeerveldje bij Watersportvereniging Makkum. Even heel spannend of we de steiger goed kunnen beklimmen, maar met hulp van oude doeken werden de boten over de reling gesjord en moeten we aan de slag om het beperkt aantal meters goed te verdelen. De havenmeester bleek een zeer gastvrije kampeerbaas en het ontbrak ons deze nacht aan niets t/m een kampwinkel om de hoek.

Dag 2 Makkum IJlst, 40.5 km De briefing voor deze dag zou ons het IJsselmeer opleiden.Via Workum terug door de sluis, zigzaggend over kanalen en meren zouden we langs Heeg, IJlst moeten bereiken. Maar…. net lekker met volle tegenwind golfjes rijdend; besluit de leiding deze exercitie af te blazen vanwege te hoge zee voor een aantal deelnemers. Drie personen (als minimum) krijgen toestemming om door te varen; de rest keert terug om het binnenwater op te zoeken. Een heerlijke uitdaging lag komende 3 uur op ons te wachten. Redelijk pittige tegenwind en veel onduidelijkheid over de gevreesde boeienlijn. Onze boten doken flink in de golven maar een tempo van ruim 4 km / u konden we net halen. Ja, die boeienlijn; een legendarisch verhaal deed de ronde, dat er mannetjes met kijkers op de loer lagen om te zien of iemand deze magische lijn zou overschrijden: om ze daarna triomfantelijk op de bon te kunnen slingeren. We volgden dus keurig de fors uit het lood geslagen boeien, tot de laatste met dubbel rode kop verscheen. Nadien liepen we wat terug naar de kust tot we ineens aan de grond zaten. Bleek heel in de verte weer een nieuwe platte boei te liggen. Enfin; niemand gezien en na 3 u lagen we voldaan voor de sluis van Workum. Eén der drie peddelaars was zo tevreden over ons ‘varen’ dat ons koffie met appelgebak werd aangeboden. Ná deze bijzonder feestelijke tussenstop, kozen we een route van wisselend meertjes en kanaaltjes. Tot Heeg liep alles op rolletjes. Toen volgde een pijnlijke inschattingsfout en kwam er nog een rondje Woudsend bij. Al met al een pittig dagje voor deze 3 vrienden. In IJlst was men licht ongerust maar het Fierljep centrum bood zoveel comfort, dat ook de toenemende regen ons niet meer kon deren.

Dag 3 IJlst Sloten, 14 km. Heel veel wind en regen deed de leiding afzien van de geplande route over Hegermeer en Fluessen. Zelf was ik bij een kleine groep van rond de 6 man die tamelijk rechtstreeks -onder beschutting van rietkragen- via Woudsend gelijk het Slotermeer opzocht. Een héél pittige schuin- tegenwind, maakte het voor enkelen van ons tot een netelige oversteek; flink afvallen; zelfs dwars door de vaargeul is ook niet wat je eigenlijk zoekt! Even voor de ingang van Sloten konden we de rijen weer sluiten en net voor een fikse bui de tent opzetten. Pas een kleine 2 u later- bij het verschijnen van de rest van de groep- hield de regen het voor gezien en konden we de door de gemeente aangeboden waslijnen rondom, in gebruik nemen. Een stralende middag als kadootje; dat kwam goed uit!

Dag 4 Sloten Langweer, 23.3 km. Donker maar droog met straffe wind en af en toe wat zon. In het Tjeukermeer lag onze koffiestop. Met veel moeite konden we net uit de koude wind genieten van dit prachtige eiland. De leiding liet de slinger via Echtenerbrug liggen en dus kon gelijk de surf ingezet worden naar de meer noordelijk gelegen route richting Scharsterbrug. Eindelijk voor mij een stukje vrij surfen en het leek of mijn Lettmann hierop gewacht had; geen boot loopt dan zo snel en kaarsrecht door de golven. Daarna begon toch weer het kanaal-varen: maar ja, dat is ook Friesland. Langweer bleek al voordat we het dorp konden benaderen, een trekpleister voor bootjes bevarende dagtoeristen. Vanmiddag ging één der wedstrijden voor het Skutsje-zeilen van start en onze boerencamping bleek haar nauwe ingang vrij dicht bij het hoofdpodium te hebben. Heel veel herrie, maar vooral rijen boten lagen afgemeerd om dit spektakel goed te kunnen volgen. Een mooie en gezellige buitenavond voor ons in de kring. Maar het werd daarna een gruwelijke lawaai-nacht tot half 7 u in de ochtend en opgelucht verlieten we dit ‘verlopen’ dorp.

Dag 5 Langweer Bolsward, 27.4 km. Langzaam kwam de zon weer op dreef en bij binnenkomst Heeg leek het voornemen van de leiding om op koffie met gebak te trakteren, een gouden greep. Bijzonder gezellig en vorstelijk werden we op dit terras onthaald. Men had voor de verdere route naar Bolsward – terwille van de variatie – voor een binnenroute gekozen en jawel, eerst een pijp waar alleen de kayak doorheen geduwd kon worden; daarna een gruwelijk lage duiker waar maar een enkeling met neus op het dek doorheen dorst te kruipen; vervolgens een prachtige dichtgegroeide sloot met de mooiste waterlelies en daarna 2 dammen om over te dragen en of per kanokar voor het vervolg te zorgen. Veel lachen en improviseren maar ook zwaar en toen uiteindelijk alle barrières genomen waren, was bij de mij de fut er wel wat uit. Echter….in Bolsward wachtte ons het verlaten zwembad-park. Helemaal alleen voor ons incl. prima sanitair en vanavond een diner op toplocatie.

Het werd een zonnige en zeer ontspannen kampeermiddag en geen eigen potjes, dus via de douches waren we allen al ruim bijtijds-gehesen in het Gigantshirt-achter het hek op weg naar ons afscheidsdiner. Het werd een knoert gezellige avond, waarin ook het 2 uur wachten op het hoofdgerecht wel redelijk verteerbaar was.

Dag 6 Bolsward Franeker, 22.4 km. Een heerlijk -redelijk zonnige-dag met een kleine afstand, dus mooi bijtijds aan de wal bij ‘Onder de Wadden’ in Franeker. Een prima warm onthaal met koffie en home-made super cake. Terugblik, afsluiting en komplimenten- uitwisseling. We komen terug over 2 jaar (denk ik nu).

Bert Griffioen.

Terug naar de tochtverslagen inhoud 2016

Franeker weekend 24-26 juni 2016

Vrijdagavond, de eerste tentjes staan op het veld. Jilles arriveert met een oude fiets. Zou zo’n fiets ook blijven drijven? De jongens hebben goed opgelet tijdens de instructies over drijfvermogen. Tussen de dubbele stang in het frame worden twee voetballen geperst. Vervolgens met tape vastgezet, daaromheen een oud zwemvest ook deze wordt stevig vast getapet. Een balkje tegen de stoeprand, een vlondertje op de walbeschoeiing en de voorbereidingen zijn klaar. Dave komt net de brug op als hij tot zijn stomme verbazing Jouke het kanaal in fietst. Dat Jouke wel blijft drijven was te verwachten, maar een drijvende fiets is toch wel bijzonder. Zo vader, zo zoon. Ook Cornelis heeft iets meegenomen waarvan hij de mogelijkheden wil onderzoeken of het nog wil drijven. Een vrijwel nieuw reddingsvlot uit 1986, nog nooit gebruikt! De persluchtfles was een beetje verkleefd met het nylondoek. Die deed het dus niet meer. Na anderhalf uur geduldig pompen met een voetpomp door Dave, Jilles, Jouke, Julian, Cornelisen anderen wordt de conclusie getrokken dat het vlot toch wel echt lek is. Maar je geeft niet zomaar op. De volgende morgen nog wat Sabaplast er tegenaan, tevergeefs. We vragen ons af of er nog garantie op het vlot zit….

Het is een zonnige zomeravond met de Mathijs en Hendrik op hun ’t Attelierstoeltjes voor de tent met een pruttelpotje op het vuur, het geluid van vogels, stemmen, gelach gepiep van de voetpomp en wat gitaargepingel op de achtergrond. De vuurton in de brand en sterke verhalen……

Zaterdagmorgen, de boten liggen op de trailer. Dan is er koffie, de waterkaart ligt op tafel en de tocht wordt besproken. We starten in Scharnegoutum, varen dan in noordelijke richting.Op de ………………….horen we ruisen van water achter ons dan haalt een hightech solarboot ons met een vaartje van zo’n 25 km/u in. Allemaal hoogwaardige techniek. Een gewone toeter is zeker vergeten. Het is toch wel een bijzonder gezicht. Hij maakt vaart, gaat een beetje slingeren en tilt zich op uit het water en de boot vaart op een soort onderwaterski boven het water sneller verder. Bij het sluisje van ………………….. staan zijn hulptroepen klaar om de hem te schutten. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. De man wekte de indruk niet te genieten van het varen. Gelukkig bleef er genoeg te genieten voor ons over.

Zaterdagavond een hele gezellige BBQ met zo’n 25 mensen. Omdat het in het begin van de avond wat regende is de trailerberging omgetoverd tot een zit-, sta- en eetruimte.

Dat was niet lang nodig, het weer klaarde op, het eten was heerlijk en de met de vuurton in het midden is het een perfecte avond.

Zondagmorgen komen Bert en ……………… speciaal voor de koffie met koekjes en voor de gezelligheid en het kanogebeuren naar de Meerton. Door zijn vrouw toch wat onbekende kanten van Bert leren kennen.. De kaart ligt op tafel. We gaan ten noorden van Leeuwarden varen. Na wat laveren tussen de hondepoep komen we redelijk reukvrij de kano in. Het is een mooie tocht van zo’n 20 kilometer. Het is genieten van het water, weer en gevoel van vrij zijn. Tijdens de pauze hebben we genoten van een bijzondere combinatie wat betreft meegebrachte versnaperingen, mini marsjes of id, kaas, café noir, gerookte worst van de slager enz. en dat alles was heerlijk bij koffie, thee en frisdrank. Buiten tussen de kano’s in goed gezelschap.

Onderweg dreef een mobiel toilet, een televisietoestel en een grote fauteuil, genoeg om de avond door te komen. Later zagen we nog twee fietsen, voor als er niks op TV is en je er toch even uit wilt.

Er komt een sloot met mooie waterplanten, wat bosjes, en ander natuurschoon uit op de Zwette. Dan kunnen we het rondje maken wat Dirk met Willem heeft gevaren, komen op ons beginpunt uit. Het is er ook mooi. De waterlelies en andere waterplanten, een zwanenpaar met twee jongen en andere vogels, kleine meertjes, weinig riet en de kleine stadscamping van Leeuwarden..

Ja de stadscamping, we kunnen niet verder. Gelukkig is Dirk altijd zomaar uit de kano. De rest blijkt ongehinderd de volgende sloot in te kunnen varen. En zijn dus getuige van Dirk zijn demonstratie voor enkele campinggasten van de kajakrol in de sloot. De bodem is daar opvallend zacht en de laag water die daarboven staat bedraagt ongeveer de diepte van een peddelblad….

Aan het einde van de sloot komen we voor een dam. Dat wordt overdragen. Dirk en Willem bleken toen de auto net voor de dam geparkeerd te hebben en wij de auto’s net na de dam.

Zo beleef je nog eens wat.

Zondag in de namiddag komen we weer bij de Meerton aan. Na wat opruimen en schoonmaken gaat ieder huiswaarts. Een prachtig weekend met leuke mensen.

Volgend jaar het Franeker Weekend maar mooi weer in Franeker.

Dina.

Terug naar de tochtverslagen inhoud 2016

Holwerd Ameland v.v.

(via Zuiderspuit en Kikkertsgat) 19 juni 2016

Tochtleider: Willem Buruma.
Deelnemers: Roel Pierik, Thom Dotinga, Binne de Jong, Frans Bekius.
Afstand: 17 nm.

In eerste instantie was het de bedoeling om rond hoog water te vertrekken vanuit Holwerd, zodat de deelnemers ruim de tijd zouden hebben om Ameland te verkennen. Echter door het vooruitzicht van nogal koele weersomstandigheden stuurde de tochtleider een update m.b.t. de vertrektijd: ‘ het werd 2 ½ uur later’. Hij wilde ons besparen dat we in een dikke winterjas op het eiland moesten rondslenteren.

Toen ik om 11: 30 op de pier aankwam, stonden Willem en Roel reeds professioneel over het water te turen……….er stond een ruw zeetje , dus moesten we een luw plekje opzoeken om in te stappen.

Om 12:30 zijn we vertrokken en we hebben eerst een kwartiertje Oostwaarts gevaren en vervolgens de plaat overgestoken naar de Zuiderspruit, waar we op het Wantij uitkwamen. Van daaruit de boeienroute aangehouden naar Nes een prachtig vaargebied met uitzicht op Ameland.

Onderweg lag op één van de platen een kolonie zeehonden te rusten, echter toen wij langs kwamen en nieuwsgierig werden gleden ze rap te water.

Op de route hebben we nogal wat liggen stuiteren vanwege het feit dat de wind en stroom elkaar dwars zaten. Toen we in de jachthaven van Nes aankwamen brak de zon door en hebben we in het shirtje zitten lunchen. Nadien nog naar het dorp gelopen om een visje te eten…….er was een deelnemer die naderhand nog op een terras koffie wilde drinken, maar de tochtleider was echter streng en stuurde ons naar de haven met de opdracht om ons om te kleden en in de boot te stappen.

Om 16:30 zijn we vertrokken, de wind was ondertussen weggevallen en daardoor hadden we een vlak zeetje. Via het Kikkergat en Scheepsgat kwamen we op de ‘Veerbootroute’ en vervolgens om 19: 00 weer geland op de ‘Holwerderpier’

Het was een prachtige route en een mooi kanovaardag!

Auteur: Frans Bekius.

Terug naar de tochtverslagen inhoud 2016

Een erg ontspannen rondje Irnsum

Op zaterdagochtend 21 mei verzamelden zes kanoërs bij de Meerton voor een rondje Irnsum.

In Irnsum stond Dirk al klaar en kwam Joost er ook nog bij zodat we uiteindelijk met z’n achten waren.

Het was mooi rustig weer althans zo leek het toen we vrij kort na het begin in Akkrum bij de Jachthaven stopte. Een mooie plek om voor de eerste keer te stoppen met picknick banken en wc’s.

Na Akkrum langs het Bokkumer Mar richting Pikmar. Dirk had al gewaarschuwd om de anoraks toch maar aan te doen en dat bleek heel terecht. De wind kwam uit het zuidwesten en was redelijk hard (4/5) waardoor we van de zijkant opspattend water over ons heen kregen en toch flink afkoelde. We zochten een plek wat uit de wind om wat te eten (met warme worstjes) wat lukte tussen allemaal grote afgemeerde boten.

Via de plaats Grou door de Rjochte en de Kromme Grou richting Irnsum. Bij Irsumerzijl, de brug over de Boarn bij Irnsum was het nog even lastig omdat de boel daar gestremd was met pontons en echt erg laag hangende balken. Door vlotjes te maken waardoor je niet omviel lukt het uiteindelijk iedereen hier langs te komen zonder uit de boot te hoeven. Geen idee meer hoe laat we terug waren en ook niet hoe lang we erover gedaan hadden. Met snelheid of tijd waren we op deze tocht niet bezig; het was gezellig en ontspannen.

Dirk bedankt voor deze zeer ontspannen tocht.

Fiona.

Terug naar de tochtverslagen inhoud 2016

Marnetocht

Marne route 14 mei 2016

Deelnemers: Elbrich, Alexander, Ad, Joost, Klaas, Bas en Judith.

Na het prachtige weer van de afgelopen weken, was het wel fris op de verzamelplek in Bolsward. De temperatuur zou blijven hangen op zo’n 11 ˚C en met windkracht 5 uit het NW en de voorspelling van buien vonden we onszelf best stoer er te zijn (echte ‘die hards’). De tocht met vaarroute vanaf de Kloostervaart in Bolsward, richting Hidaard en vervolgens naar Oosterend, Wommels en Burgwerd zou zo’n rond de 21 km zijn.

Nadat Alexander zich al varend vanuit Witmarsum bij de groep had aangesloten gingen we op pad. Na een poosje varen waren we allemaal lekker opgewarmd en al snel verdwenen verschillende mutsen van de hoofden. De zon kwam erbij en met de wind in de rug was het goed vertoeven op het water. Rond het middaguur konden we voor Oosterend bij een bankje aan wal gaan voor een hapje en een drankje. De warme koffie en thee werd gedeeld en met een boterham of winterwortel en er werd watertandend naar patat ’s avonds uitgekeken.

Na een half uur vertrokken we weer, maar het in en uitstappen bleek niet op alle plekken even makkelijk. Een nat pak voor Elbrich en Klaas was het gevolg. Gelukkig kon worden vastgesteld dat het verlenen van de slachtofferhulp goed in orde was en dus kon de tocht al snel worden vervolgd. Voor Wommels moesten we dan toch flink aan de bak, want nu hadden we de wind pal tegen. Enige vertraging door windvlagen kon niet worden vermeden. Maar bij een insteek haventje in Wommels was een camperplaats en daar konden we na een plaspauze lekker uit de wind genieten van de zon.

En na nog wat body balance yoga oefeningen tegen een stijf lijf, vertrokken we weer voor het laatste stuk. Eenmaal in Burgwerd kwam de missie van Alexander (patat om 17:30 uur) even in gevaar….de kerktoren klok stond al op 20;30 uur…!? Maar het eind kwam in zicht en rond 16:15 uur waren we weer in Bolsward. Eén regenbui met wat hagelstenen hebben we moeten trotseren, maar we hadden dit niet willen missen! Het was een prachtige tocht en moe maar voldaan nam de groep afscheid van elkaar. Het was Super!!

Judith Geurts.

Terug naar de tochtverslagen inhoud 2016

Prachtige Wolkenluchten

Zaterdag 23 april stond een tochtje Kornwerderzand - Harlingen op de vaarkalender.

Het werd echter wat anders door de weersverwachting: NNW Beaufort 5-6. Tochtleider Mathijs stelde vrijdagavond per email voor om daarom zuidwaarts op het IJsselmeer te gaan varen in plaatst van de Waddenzee op te gaan.

En daarom keken we zaterdag morgen vanaf de zuidkant van de Afsluitdijk met z'n vijven over het water van het IJsselmeer: Binne, Siebold, Frans, Mathijs en Floris. Het was koud, er stond een strakke bries en er kwam vanaf Vlieland een gretige bui aanwaaien; snel in de auto dus maar weer, en warme koffie. Na deze eerste beproeving hebben we de kano's afgeladen, ons omgekleed en zijn we van wal gestoken. We hadden een lekkere bries in de rug, de zon liet ons niet in de steek en met ruim 4 knopen waren we snel onder de dijk bij het prachtige dorp Gaast. Daar hebben we de kano's en onszelf over zowel de dijk als twee hekken gewerkt en we waren het er over eens dat deze inspanning groter was dan het kanoën zelf. In de luwte achter de dijk en in de zon was daarom het goede moment voor een tweede koffiestop.

Vanaf Gaast ging het verder noordwaarts, nu tegen de wind over de vaart onder de dijk. Het bleef nog steeds droog en we konden genieten van de prachtige wolkenluchten. Het viel wel op dat eenden en meerkoeten ongerust hun eieren telden nadat we waren langs gevaren. Bij Makkum was de kanolust bij iedereen nog volop aanwezig. Daarom hebben we nog een lus oostwaarts (Kleine en Grote Zijlroede) aan de route toegevoegd voordat we Makkum invoeren. Dat is een prachtig traject met aan de zuidkant richting Idsegahuizum mooi oud polderland. In Makkum bleek de sluiswachter met lunchpauze. We werden hierdoor gedwongen om een klein halfuur voor de sluis te dobberen, deels onder de brug toen de tweede regenbui van de dag zich aandiende.

Na dit oponthoud, voeren we door de sluis en langs het Makkummer diep weer terug naar het IJsselmeer. Na een korte sanitaire stop op de zuidwest punt van de Makkummer Noordwaard voeren we met de kop in de wind terug naar Kornwerderzand. Inmiddels trok de wind aan en Vlieland bleek dit keer een flinke bui voor ons klaar te hebben. Het sluitstuk van de tocht werd daardoor pittig, waarbij de windkracht aantrok richting zeven, de golven er serieus uit begonnen te zien en de vaarsnelheid hierdoor natuurlijk flink afnam. Het koste dus een ruim uur om de laatste 3 km te overbruggen van de in totaal 22.4 km die we volgens mijn GPS hadden afgelegd.

Weer terug in Kornwerderzand was iedereen het er over eens dat het een prachtige tocht was en een goed alternatief bij harde wind voor tochten vanuit Kornwerderzand in de Waddenzee. Aan de kritische kant, concludeerden we echter ook dat we toen de wind op het eind aantrok een gezamelijke aanpak voor het laatste traject hadden moeten bepalen voor we het Makummerdiep uitvoeren. De groep was in tweeën uit elkaar gevallen en contact was door en voor de omstandigheden onvoldoende.

Floris.

Terug naar de tochtverslagen inhoud 2016

Rondje Heeg

Het is Struik wat ik gebruik!

Rondje Heeg onder leiding van Addie.

De weergoden waren ons zaterdag goed gezind. Aeolus had de zuidenwind gevraagd om zachtjes te blazen en de zonnegod had zich verslapen om na de middag wakker te worden.

Wij met z’n allen vroeg uit de veren, monter verschenen wij om 10 uur in Heeg met een enthousiasme, als koeien die voor het eerst weer de wei in mochten.

Voor de vertrektijd waren de boten ingeladen en de mannen en vrouw in kanotenue gekleed, auto’s op hun parkeerplek gereden en klaar om te vertrekken. Rechts, andere rechts, dan onder de brug door links, bruggen worden nog niet bediend haha, varen we door een 19e eeuws schilder landschap de Weisloot door, de Idzegeaster poel over naar het Tsjerkehop. Langs de klokkenstoel bij Idzegea en dan door de Ringwielgrêft, de Ringwiel op in westelijke richting, richting Skrokfeart. Vlak voor de Boterpol is een leuk haventje.

Het eiland tussen de Sânmar en Grutte Gaastmar is levensgevaarlijk drijfzand staat op een bord, plasje nog even inhouden en een versnapering uit het zwemvest aanspreken.

We gaan verder nu oostwaarts over het Gaastmeer naar Gaastmeer door de Wijde sloot. De mensen zijn hier niet gastvrij, overal verboden aan te leggen.

Door het Piel pal zuid naar de Langehoekspolle waar we uit de boten kunnen. Gezellig koffie drinken en een kop soep van Binne. Blikken rijkgevulde soep op industrie brander gestookt. De soep, daar was ik aan toe, bedankt Binne.

Toen de gesprekken heel erg interessant werden heb ik een hazenslaapje gedaan, waarna we uitgerust in de boot stapten richting Heeg over het Heegermeer. Puur genieten van de weidsheid, overal praatgroepjes, zodat je met je oren ook achter je wist, waar iedereen was. Het was fijn om de boot, waarin ik lang gevaren heb, te zien met z’n nieuwe eigenaar die er ook erg tevreden mee is. Terug in Heeg stappen we uit, ruimen op en zien terug op een door de goden gegeven hemelse dag.

Albert de Vries

Terug naar de tochtverslagen inhoud 2016