Website sponsoren:


Kano centrum Arjan BloemKano Centrum
Arjan Bloem

Specialsit in Uurwerken Arnold van der Duim
Specialist in Uurwerken

Laatste Reacties

Plasticvanger in de haven van Stavoren

De haven moet afval vrij worden.

In de haven van Stavoren is een plasticvanger geïnstalleerd die ook drijvende blikjes en ander zwerfafval kan verzamelen. Het gaat om het systeem 'shoreliner' dat ook al in Rotterdam wordt gebruikt. Súdwest-Fryslân is de eerste gemeente in Noord-Nederland die dit systeem toepast.

Afval verplaatst zich door stroming en wind. Als het goed is, drijft het op een natuurlijke wijze naar de shoreliner. Die bestaat uit een lange, drijvende soort balk met filterdoek aan de onderkant. Het zwerfafval wordt automatisch naar een hoek gedreven waar een grijper het eruit haalt.

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft de plasticvanger betaald met subsidiegeld van recyclebedrijf Nedvang. Stavoren is niet de enige plaats waar maatregelen worden genomen tegen vervuiling in het water. In Makkum wordt een zwerfafvalstofzuiger in het water geplaatst. Een dompelpomp zuigt het water aan. Het afval blijft achter in een bak en het water wordt terug gepompt. Sneek heeft fuiken geplaatst die het afval moeten opvangen. De gemeente wil met de vangsystemen bijdragen aan vermindering van de plasticsoep.

(Bron Omrop Fryslân)

Webmaster Vrijdag 10 Mei 2019 - 07:27 am | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.